Weekly News

Voksenven og legekammerat

Otto Ellermann, 68 år, er en af Landsforeningen Børns Voksenvenners frivillige voksenvenner. Han mødes hver fjortende dag med sin kammerat – en 13-årig dreng, hvis forældre er skilt.

Jeg kan måske give noget ro og stabilitet og være en fortrolig.

Otto Ellermann på 68 år er voksenven til en dreng på 13 år. En af Otto Ellermanns venner havde hørt om foreningen Børns Voksenvenner og sagde ”det er da noget for dig, Otto”. Det havde han ret i. Otto Ellermann tog kontakt til Børns Voksenvenner, blev godkendt og har nu været voksenven i tre år.

Børns Voksenvenner er en forening baseret på frivilligt arbejde fra voksne, der gerne vil gøre en positiv forskel for børn og unge, der har for lidt voksenkontakt i deres hverdag oftest på grund af skilsmisse, dødsfald, sygdom eller handicap i familien.

Otto Ellermann og hans kone har ”desværre ikke selv fået børn”, men de har alligevel altid haft mange børn i deres liv.

– Vi har 12 gudbørn – de er voksne nu, men vi ser dem stadig jævnligt, siger Otto Ellermann, der altid har haft stor glæde af at være sammen med børn. Da han for nogle år siden valgte at gå på pension blev der lidt mere tid til alle interesserne og til at være voksenven.

Hver fjortende dag mødes Otto Ellermann med sin kammerat.

– Jeg har et værksted, hvor jeg laver forskelligt træarbejde, og der er han ind imellem med. Da jeg en dag besøgte ham og hans mor, bemærkede jeg, at deres havelåge var i stykker, så nu er han og jeg i gang med at lave en ny havelåge sammen. Af og til er vi også nede på havnen, hvor jeg har en båd. Så kan vi godt finde på at tage ud at fiske, men jeg ringer naturligvis først lige til hans mor og spørger om det er i orden, fortæller Otto Ellermann og tilføjer:

– Idéen med at være voksenven er dog ikke at skulle arrangere en masse aktiviteter. Man skal ikke tage fejl af, at det er utrolig vigtigt at snakke sammen, måske bare spille kort, lave lidt mad og hygge sig.

Otto Ellermann betegner sin rolle som voksenven som nestor og legekammerat. Han er vant til at være den fortrolige, som gudbørnene gik til, når der var problemer i skolen eller kærestesorger, og han kender til, hvordan en teenagedrengs krøllede hjerne kan være.

– Jeg kan måske give noget ro og stabilitet og være en fortrolig, siger Otto Ellermann som svar på spørgsmålet, hvad det er, han kan give sin kammerat.

– Men jeg får jo mindst lige så meget den anden vej, skynder han sig at tilføje.

– Det er jo hyggeligt at være sammen med knægten, og det er dejligt at se ham udvikle sig og fornemme, at tilliden vokser, fortæller Otto Ellermann, der ikke har valgt at blive voksenven for at gøre en god frivillig gerning.

– Man skal kun vælge at blive voksenven, hvis man interesserer sig oprigtigt for børn, og man skal tænke sig om, før man tager beslutningen, for man holder ikke bare lige op igen, det ville være synd for barnet, understreger Otto Ellermann.

Alle voksenvenner gennemgår en omfattende screening- og matchproces hos Børns Voksenvenner, der løbende holder kontakt til både voksenvenner og børn. 

Fakta

Børns Voksenvenner består af en samlende landsforening og mere end 40 lokalforeninger fordelt over hele Danmark. Børns Voksenvenner er en uafhængig apolitisk og ikke-religiøs forening med fokus på frivilligt, lokalt græsrodsarbejde. Foreningen har eksisteret i Danmark siden 1990 og har siden da skabt mere end 3.700 venskaber.

Del

Journalist

Anne-Mette Klausen

Andre artikler