Weekly News

Solen skal reducere energiforbruget

Omkring tre procent af energien kommer fra solceller, men vil Danmark leve op til EU’s bygningsdirektiv om ”næsten nul-energibyggeri”, skal tallet meget højere op.

Når man bygger nyt, kan kravene om nul-energi løses, især hvis man bruger solceller.

Bygningsdirektivet fra EU er meget ambitiøst, og lader det være op til de enkelte lande, hvordan de vil indfri kravet om, at bygninger kun må bruge meget lidt energi ud over, hvad de selv kan producere.

– Når man bygger nyt, kan kravene om nul-energi løses, især hvis man bruger solceller, men udfordringerne kommer, når man skal renovere eksisterende byggeri, fortæller Peder Vejsig Pedersen, der er formand for AktivHus Danmark.

Moderne solceller er effektive og giver nye muligheder for at arbejde med energibesparende tiltag. I dag kan solceller bygges elegant ind i facader og tagkonstruktioner. Et godt eksempel er Copenhagen International School i Nordhavn, der har et af Danmarks største solcelleanlæg integreret i byggeriet. Ambitionen er, at det hvert år skal producere omkring 300 MWh, hvilket svarer til årsforbruget i ca. 70 parcelhuse med i gennemsnit tre personer i hver husstand. Solcelleanlægget skal desuden også bruges som en aktiv del i undervisningen.

– Der er store perspektiver i at lade solen bidrage til vores energiforbrug. Det har været op ad bakke, men sådan var det faktisk også med vindmøllerne, da de i sin tid blev introduceret. Så mit håb er, at der bliver gjort op med alle myterne omkring solcellerne, og vi i stedet følger de gode eksempler fra Tyskland og Schweiz, forklarer Peder Vejsig Pedersen.

I Schweiz og Tyskland har man siden 1990’erne satset bredt på grøn omstilling. Tyskland gik her i front med solcelleløsninger og skabte et globalt marked med de nye teknologier. Mange af patenterne findes i dag i Schweiz, der har været dygtige til at udvikle teknologien. Globalt betyder det også, at solcelleteknologien er blevet meget mere tilgængelig og billigere at producere, hvilket bør komme forbrugerne til gode.

– I Tyskland lavede man et regelsæt, der modsat den kuldsejlede solcellelovgivning herhjemme, betød, at solceller producerede strøm til markedspris. Herhjemme druknede solcelle-initiativet i første omgang i mytefortællinger om forvridning mellem tilskud og afgifter, siger Peder Vejsig Pedersen.

Herhjemme har man arbejdet aktivt med solcellerne i mange år eksempelvis i Valby, hvor man siden 2004 med initiativet Solar City Copenhagen, har sat sig målet, at 15 procent af strømmen i bydelen skal komme fra solceller i 2025.

Projektet i Valby er blot et eksempel på, hvordan man kan udnytte vedvarende energi til at nå kravene i EU’s Bygningsdirektiv. I den nye bydel i Nordhavn arbejder man med store batterier, der skal lagre strømmen. Hos VELUX arbejder de med nye typer vinduessystemer med indbyggede solceller, som kan hjælpe med at leve op til standarderne i bygningsdirektivet. Det nye VELUX Modular Skylight er som en af de første af sin slags egnet til nul-energihuse på vores breddegrader. Men på trods af de mange initiativer er der især et stort område, som halter bagud.

– Vi kan se, at der er lang vej igen, når det kommer til især offentlige byggerier, der står foran at skulle renoveres. Mange af byggerierne er fra før 1979, hvor der ikke var særligt fokus på energibesparelser. Og hvis man vil udnytte solcelleteknologien her til at skabe nul-energibyggerier, så skal man arbejde med el-producerende facader og tage, siger Peder Vejsig Pedersen.

Danmark var faktisk verdens første til at etablere et nul-energibyggeri i 1973 på forsøgsbasis. I dag arbejder flere og flere arkitekter med den æstetiske side af solcelleteknologien, og i fremtiden håber Peder Vejsig Pedersen, at man bl.a. fra politisk side vil gå ind og støtte op om teknologien, så det bliver muligt at nå målene om nul-energihuse i en ikke så fjern fremtid samt at Danmark fastholder stafetten fra 1973. 

Fakta

AktivHus-principperne omfatter ni parametre inden for: energiforbrug, indeklima og miljøpåvirkning. Ordningen kan bruges både til renoveringer og nybyggeri.

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler