Weekly News

Madspild er det samme som at smide penge direkte i skraldespanden, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. GENBRUG & AFFALD

Penge i skraldespanden

I Danmark smides hvert år over 700.000 ton mad, som kunne være spist, ud. Et problem, vi alle har et ansvar for og en mulighed for at gøre noget ved.

Indsatsen mod madspild kræver, at mange aktører samarbejder på tværs.

Problemet med de enorme mængder mad, som ryger i skraldespanden i stedet for at blive spist, er man opmærksom på i Miljø- og Fødevareministeriet, hvor et vigtigt indsatsområde er arbejdet med at reducere madspild. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen mener, at madspild – i hele kæden fra jord til bord – er et problem, som ikke bare kan løses ved at ændre nogle regler. Det handler om at ændre vaner og adfærd, og den bevægelse forudsætter mange aktører i samarbejde, forklarer ministeren:

– Madspild er ikke kun skidt for miljøet – det er penge direkte i skraldespanden, og vi har alle et ansvar for at mindske det spild af mad, der sker. Derfor arbejder regeringen for at mindske madspild. Blandt andet ved at tilbyde rådgivning om madspild til private og offentlige storkøkkener gennem projektet madspildsjægerne, siger Eva Kjer Hansen og fortsætter:

– Men madspild kan ikke alene løses fra politisk hold. Det handler i høj grad om vores vaner og adfærd. Indsatsen mod madspild kræver derfor, at mange aktører samarbejder på tværs – og der er allerede masser af gode initiativer i gang. Af samme grund har Miljø- og Fødevareministeriet oprettet ”Partnerskabet om mindre madspild”. Her mødes 26 parter fra hele kæden fra jord til bord, så de kan inspirere hinanden og starte nye initiativer.

Helt aktuelt afholder Miljø- og Fødevareministeriet i november en konference om madspild, hvor aktører får mulighed for at mødes og sammen finde løsninger.

– Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at bane vejen, så flere virksomheder, organisationer og borgere kan få mest muligt værdi ud af de gode fødevarer, der produceres, fastslår Eva Kjer Hansen og understreger:

– Madspild er det samme som at smide penge direkte i skraldespanden. Hver dansk husstand smider ca. 100 kg mad ud hvert år, som kunne være spist. Det svarer til at smide mere end 3.000 kr. i skraldespanden hvert år.

– Madspild er også spild af alle de ressourcer, der er brugt til at fremstille fødevarerne. Her tænker jeg på forbruget af landbrugsarealer, vand, energi, gødning og sprøjtemidler, der er brugt ved dyrkning, forarbejdning og distribution af fødevarerne. Det store ressourceforbrug har både miljø- og klimamæssige konsekvenser.

Ifølge Eva Kjer Hansen har den almindelige forbruger også en mulighed – og et ansvar – for at være med til at mindske madspild.

– Vi forbrugere kan starte med kun at købe den mængde mad, vi kan spise – og spise den mad, vi har købt. Det lyder nok simpelt, men det gør en stor forskel på mængden af madspild, siger hun og fortsætter:

– Men kampen mod madspild kan ikke vindes alene ved, at vi spiser al den mad, vi kommer i indkøbskurven. For madspild handler ikke kun om forbrugernes adfærd. Der er et stort spild i hele kæden fra dyrkning og produktion, forarbejdning og indpakning, transport, håndtering i butikkerne, ved tilberedning og servering på restauranterne. Derfor skal vi have alle aktører på banen – både forbrugerne, detailhandlen, storkøkkener, fødevareindustrien, landbruget og NGO’erne – til at finde løsninger, der kan reducere spildet i alle led. Vi skal inspirere hinanden, dele erfaringer og etablere nye samarbejder på tværs.

Eksempler på, hvad detailhandlen kan gøre, synes at være inden for rækkevidde:

– Detailhandelen kan både hjælpe forbrugerne og nedbringe deres eget spild – f.eks. sælge mindre portioner, som passer til de mange singler og små husstande og nedsætte prisen på varer tæt på udløbsdatoen. Købmænd og supermarkeder smider 163.000 tons mad ud om året. Heldigvis har mange af supermarkederne allerede taget fat om problemet, siger Eva Kjer Hansen og tilføjer, at der i det hele taget er sket en udvikling i de senere år, hvor der har været fokus på madspild.

– Det er blevet mere tydeligt for borgerne, at det er vigtigt at bekæmpe madspild. Vi ser flere eksempler på madfællesskaber, kokke, madbloggere, supermarkeder, restauranter og mange andre, som sætter fokus på problemet, og der er brug for alle kræfter. Hotel- og Restaurantskolen har som eksempel også etableret en helt ny uddannelse som Food Coordinator med fokus på at undgå madspild.

Ifølge Danmarks største frivillige organisation mod madspild, Stop Spild Af Mad, med den prisbelønnede stifter Selina Juul i spidsen, har danskernes reduceret deres madspild siden organisationen igangsatte kampen mod madspild i Danmark i 2008. Ifølge tal fra TNS Gallup for Berlingske (2014) smider hver tredje dansker mindre mad ud i forhold til for fem år siden.

Men selvom udviklingen går den rigtige vej, er der ifølge Stop Spild Af Mad stadig god grund til at holde fokus på problemet. Derfor er den frivillige organisation i fuld gang med at etablere en ny tænketank, der er den første af sin art på verdensplan. Tænketanken skal samle viden og udvikle handlingsplaner for at bekæmpe madspild.

Fakta

Eva Kjer Hansen (V), født 1964 i Aabenraa. Miljø- og fødevareminister siden 28. juni 2015. Har tidligere haft andre parlamentariske poster, blandt andet Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri (2007-2010), Socialminister og minister for ligestilling (2004-2007) og Formand for Europaudvalget (2011-2015).

Del

Journalist

Kirsten Brandenborg

Andre artikler