Weekly News

Stilladsbranchen har gennemgået en voldsom udvikling siden 1990’erne. Der er mere fokus på sikkerhed i dag fortæller Ole Vestergaard. BY OG BYGGERI

Øget sikkerhed på stilladserne

Sikkerheden i stilladsbranchen er gennem skærpede regler blevet forbedret de seneste år, og virksomhederne tager godt imod ændringerne.

Dansk Byggeri, Arbejdstilsynet og en række faglige organisationer aftalte i 2010 at indfase nye, skærpede regler for stilladsarbejde gennem en treårig prøveperiode, så virksomheder og medarbejdere havde tid til at tilpasse sig de ændrede forhold. 1. januar 2014 udløb prøveperioden, og siden da har Arbejdstilsynet håndhævet de ”nye” regler på landets byggepladser.

Reglerne indebærer blandt andet krav om opskydelige eller midlertidige rækværk samt fastgørelse af stilladsarbejderne til sikkerhedsliner, som kan modstå presset i tilfælde af et fald.

Umiddelbart efter prøveperiodens udløb udtalte Kurt Bo Hansen, bestyrelsesformand i Stilladssektionen under Dansk Byggeri og indehaver af Herlev Stilladser ApS, at de nye regler ville ændre arbejdet på landets byggepladser.

– Ude på byggepladserne bliver konsekvenserne blandt andet, at stilladsarbejdet kommer til at tage længere tid, og at entreprenørerne skal tænke stilladsarbejdet langt tidligere ind i deres planlægning, end de har været vant til, sagde han dengang til Bygge- & Aanlægsavisen.

Det er godt to år siden, og i branchen har man nu indstillet sig på de nye vilkår. Det fortæller Ole Vesterdahl, der er direktør i Dansk Stillads Service A/S. Han ser positivt på, at ikke alt er, som det var i ”de gode gamle dage”.

– Op igennem 1980’erne kunne man stadigvæk tage folk ind fra gaden, fortæller han.

Det ændrede sig i 1990’erne med krav om uddannelse af stilladsarbejdere, og siden er flere regler kommet til. Regler, branchen måske nok i nogle tilfælde kunne have været hurtigere til at implementere, erkender Ole Vesterdahl.

– Hvis man skal gribe i egen barm, kan man sige, at vi i branchen har været lidt længe om at omstille os til alt det her. Vi skulle lige vænne os til de nye tider, siger han.

I dag er det anderledes. Sikkerhed og arbejdsmiljø er prioriterede områder, og virksomhederne er opmærksomme på vigtigheden af at passe godt på medarbejderne, fortæller Ole Vesterdahl.

– Vi har gjort meget for at minimere nedslidningen, da det er et meget hårdt fysisk arbejde. Det er blandt andet foregået ved implementering af elektriske hjælpemidler på hejsesiden, men også i høj grad ved, at vi investerer mange penge i lettere materialer, siger han. Samtidig med investeringerne og det øgede fokus er der sket en holdningsændring i forhold til stilladsarbejdernes sikkerhed, forklarer Ole Vesterdahl.

– I gamle dage accepterede man, at de godt kunne gå i ”det frie rum”. Det accepteres absolut ikke i dag, siger han.

I det daglige arbejde varetages sikkerheden og arbejdsmiljøet dels af virksomhederne selv, dels af Arbejdstilsynet. I Dansk Stillads Service A/S har man et godt forhold til Arbejdstilsynet.

– Jeg synes, vi har et super forhold til Arbejdstilsynet. Vi møder dem tit, og det gør vi, fordi Arbejdstilsynet mange gange er repræsenteret på store arbejdspladser, hvor vi jo også er, siger Ole Vesterdahl. Han efterlyser dog, at Arbejdstilsynet vil reagere mere personligt overfor stilladsmontører - og håndværkere generelt - hvis basale sikkerhedsforskrifter overtrædes.

– Vi er arbejdsmiljøcertificerede, og det betyder, at vi har en kæmpe procedure omkring, hvordan vi skal uddanne vores folk, og hvordan vi skal håndtere det i hverdagen. Men selv om man har gjort alt rigtigt på instruktionssiden, så vil Arbejdstilsynet godt lade det falde tilbage på det objektive ansvar, siger Ole Vesterdahl.

– Der kunne de godt nogle gange hjælpe os lidt mere i marken, for vi gør alt, hvad vi kan, for at uddanne og instruere vores folk, afslutter han.

Fakta

Dansk Stillads Service A/S ligger i Hvidovre og er med 145 medarbejdere Danmarks største stilladsfirma. Herlev Stilladser ApS ligger i Rødovre og har 51 medarbejdere. Arbejdstilsynet er myndigheden på arbejdsmiljøområdet, og arbejdsmiljøloven sætter den overordnede ramme for Arbejdstilsynets virke.

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler