Weekly News

Havnevigen bliver endnu et markant bidrag til Islands Brygge. De rensede sten skaber en smuk facade. MILJØ

Mursten får nyt liv

Byggematerialer fra nedrivninger har altid været betragtet som ressource, men potentialet løftes i disse år til et nyt niveau med Cradle to Cradles tankesæt og nye idéer om cirkulær økonomi. Det er et nyt samarbejde mellem entreprenørkoncernen NCC og virksomheden Gamle Mursten et godt eksempel på.

Det er sådan set en simpel teknologi, der ligger bag vores virksomhed.

Traditionelt er byggematerialer, så som tegl og beton fra nedbrydninger, blevet knust for at blive brugt som nye råmaterialer i blandt andet vejunderlag som erstatning for eksempelvis stabilgrus udvundet fra grusgrave. Det gælder også mursten, som i sig selv har stort potentiale til at blive brugt i nyt byggeri.

Det har virksomheden Gamle Mursten vist i de 14 år, virksomheden har eksisteret. De kan som den eneste i Danmark rense mursten med egen patenteret teknologi. I 2015 og 2016 leverede virksomheden 900.000 mursten til NCC’s byggeprojekter Havnevigen og Strandtorvet på Islands Brygge i København. Det er begyndelsen på et samarbejde baseret på en Cradle to Cradle inspireret værdikæde.

– Det er sådan set en simpel teknologi, der ligger bag vores virksomhed. Mursten og mørtel bliver skilt fra hinanden gennem vibrationer, sorteret manuelt og stablet på paller af robotter. Det giver et produkt, der er lige til at gå til for vores kunder, fortæller direktør og indehaver Claus Juul Nielsen, men understreger:

– Vi har haft fokus på at gøre processen så rentabel som mulig, men det er også en tilfredsstillelse, at vi reducerer det store ressourcespild, der ligger i at knuse de fine gamle mursten og ikke mindst det CO2-udslip, som følger produktionen af nye mursten.

Gamle Mursten renser hvert år 2-3 millioner mursten, men som Claus Juul Nielsen fremhæver, så bliver der knust i omegnen af 44 millioner i byggesektoren. Potentialet er altså langt fra udnyttet. Perspektivet i det nye samarbejde med entreprenørkoncernen NCC er derfor, at forretningen udvikler sig yderligere og at flere mursten bliver renset.

– I vores samarbejde med NCC indgår ikke kun, at vi leverer mursten til deres byggeprojekter. De leverer også materialer til os fra deres nedrivninger, så der er tale om en cirkulær økonomi, som er til gavn for begge aktører, siger Claus Juul Nielsen.

For NCC har det været vigtigt at vise, at cirkulær økonomi virker. Bæredygtighed er for den store koncern en kerneværdi, som bliver prioriteret i alle byggeprojekter, og dertil var rensede mursten velegnet til Havnevigsbyggeriet, på grund af det fornemme arkitektoniske udtryk som de tilførte byggeriet.

– De mursten, vi får fra Gamle Mursten, er ikke billigere. Det er ikke derfor, vi gør det her, men vi vil vise, at cirkulær økonomi har perspektiver og virker. Der er nogen, der skal gå foran, og så skal principperne nok sprede sig til andre projekter, fortæller Peter Thorslund Mortensen. Han er chef for Recycling i NCC og ser et enormt potentiale i at udvikle samarbejdet med virksomheder som Gamle Mursten.

– Vi prøver noget andet end den traditionelle måde at tænke recycling på. I stedet for at reducere raffinerede materialer som mursten ved at knuse dem, bruger vi dem, som de er. Det kan vi gøre med disse mursten. Men andet byggemateriale som betondæk kan jo ikke genbruges på den måde. Det tænker vi på, når vi designer nye byggerier. Materialerne skal kunne skilles fra hinanden og få nyt liv i nyt byggeri. Det er sådan fremtiden bliver, siger Peter Thorslund Mortensen.

Udnyttelsen af byggematerialerne optimeres hele tiden. Udover mursten leverer Gamle Mursten finsorterede restprodukter fra produktionen til NCC, så som knust tegl til underlag. Og til sommer får værdikæden et nyt led idet Gamle Mursten har indledt et samarbejde med firmaet Kalk, som kommer til at aftage frasorteret mørtelsand, til produktion af kalkmørtel, som så kan indgå i nye byggerier.

Del

Journalist

Frank Motzkus

Andre artikler