Weekly News

Mindre madspild fra produktion til køledisk

Der er kommet på fokus på madspild hos forbrugerne, men hvad med produktionen og forretningerne?

Ifølge en undersøgelse – Madspild i Fødevaresektoren (Aarhus Universitet 2013) – er det primært i forretningerne og i kantinerne, der er en udfordring. I butikkerne ligger madspildet på ca. 345 kg pr. omsat mio. kr., og især supermarkeder med eget bageri har meget affald.

– I produktionsleddet er spildet minimalt, fordi man har meget fokus på ikke at smide værdier væk, forklarer områdechef Klaus Jørgensen, Landbrug & Fødevarer.

Han peger på, at hvor der tidligere var fire-fem beboere i en husstand, er der nu langt flere husstande med en eller to personer. Derfor kan madspildet reduceres, ved at producenterne laver mindre pakkestørrelser for ferske varer.

– I butikkerne er det vigtigt med emballagen. En agurk uden plast går i forrådnelse i løbet af et par dage.

– I kantinerne er de normalt gode til at styre indkøb og bruge rester. Men det er også nødvendigt, påpeger Klaus Jørgensen, for når maden først har været inde på buffeten, må den ifølge lovgivningen ikke genanvendes.

Del

Journalist

Aksel Brinck Jensen

Andre artikler