Weekly News

Innovation og bæredygtighed

Building Green-messen er stedet, hvor byggeriets parter mødes om bæredygtige løsninger. Cirkulært byggeri og genanvendelse af materialer er centrale emner på messen.

Det summer af aktivitet og energien er næsten håndgribelig. Nysgerrighed, nyskabelse og nye forbindelser. Det er Building Green, der nu for syvende gang afholdes i Forum i København. Building Green-messerne, der også afholdes i Aarhus og Oslo i Norge, er stedet hvor bygherrer, arkitekter, entreprenører, projektmagere og mange andre mødes, snakker og fremviser byggeriets bæredygtige fremtid. Messen er en blanding af udstilling og oplæg og debatter. Messens første debat blev skudt i gang kl. 10.15 den første dag med overskriften ”Hvornår skal bæredygtigt byggeri handle om mennesker?”. Her diskuterede direktør i Lokale- og Anlægsfonden Esben Davidsen, Marius Møller, Ejendomsdirektør i PensionDanmark og Tina Saaby, Stadsarkitekt i Københavns Kommune, hvordan bæredygtigt og innovativt byggeri skal være med til at udvikle fremtidens byer og samfund.

Bæredygtigt byggeri handler om mere end blot planlægning. Det er hele processen fra idéfasen til byggeri og senere driften og renovering af bygningen, der skal gennemtænkes med henblik på bæredygtigheden. Derfor er mødet mellem alle aktørerne i den proces fra bygherrer og arkitekter til innovatører og leverandører, så vigtigt. Og det er det Building Green kan. Messen er en platform for vidensdeling og udvikling af relationer, der skal danne grundlag for, at Danmark fortsat kan være et foregangsland på området.

Et af de store emner på messen er cirkulær økonomi og mere konkret cirkulært byggeri. Et eksempel på cirkulært byggeri er projektet ”Circle House”, som Lejerbo og en række samarbejdspartnere står bag. Målet med projektet er at skabe 60 nye boliger i Aarhus, hvor 90 procent af materialerne, der bruges i byggeriet skal kunne genanvendes uden et værditab.

Et af højdepunkterne på messen er uddelingen af prisen Det Bæredygtige Element, der er delt op i en personpris og produktpris. Personprisen uddeles til en ildsjæl, der arbejder for bæredygtighed i byggeriet på den ene eller anden måde, og produktprisen uddeles til en udstiller på Building Green-messen, der fremviser et produkt, der bidrager til et grønnere byggeri. I år gik personprisen til Kasper Guldager og Anders Lendager fra arkitektfirmaet 3XN. Begrundelsen er ”deres utrættelige engagement for omstillingen til bæredygtigt byggeri og brugen af råstoffer, materialer og affald som ressource”. Produktprisen gik til KALK – det tidligere Skandinavisk Jura-Kalk, for deres maling REN.

Alle 170 standpladser var udsolgt til messen, der beskriver sig selv som en fagmesse for bæredygtige og energieffektive bygninger, har eksisteret siden 2011 og i sine syv år er messen blevet stedet, hvor virksomheder og beslutningstagere mødes og diskuterer bæredygtige og økonomisk rentable løsninger i byggeriet. I 2016 blev messen også afholdt i Aarhus og fra 2018 bliver messen en event i Norges hovedstad, Oslo. Nyskabelsen i år er grønne iværksættere og start­ups, der med støtte fra Realdania, Boligfonden Kuben og STARK har fået adgang til en lavere pris i et nyt område på messen. 

Fakta

Cirkulær økonomi er tæt forbundet med bæredygtighed. I modsætning til brug-og-smid-væk-kulturen i en traditionel lineær økonomi, så handler den cirkulære økonomi om at kunne genanvende så mange produktionsmaterialer som muligt. I en cirkulær økonomi har producenten ansvaret for reparation og genanvendelse af deres produkt.

Del

Journalist

Mark Sinclair Fleeton

Andre artikler