Weekly News

CTO i KK Wind Solutions René Balle. MILJØ

Gratis energi til samfundet

Den danske virksomhed KK Wind Solutions laver det, de kalder retrofit and upgrade af vindmøller kloden rundt. Ifølge CTO René Balle kan den rette retrofitting øge en mølles årlige energiproduktion med 3-5 procent og forbedre oppetiden med 10-20 procent. Det er gratis energi til samfundet, og der er masser af møller at arbejde med.

– Der er mere end 150.000 møller i drift verden over i dag, som kunne have fordel af retrofitting. Typisk er der tale om møller, der er 10-15 år gamle og har en vis størrelse. En mølle er et produktionsaktiv, så du skal have nogle hurtige tilbagebetalingstider, og der giver små møller ikke nok tilbage.

Der er grundlæggende to grunde til, at man retrofitter, fortæller René Balle:

– Når du opgraderer efter 10 år, så kan du for det første få forlænget levetiden. En anden grund er dataadgangen. Vi er simpelthen blevet bedre til at lave mere avanceret kontrol af møller, så vi leverer både kontrolsystemer, der bedre udnytter eksempelvis vindforhold og leverer bedre performance på flere kriterier. Når du producerer mere strøm og har mindre belastning af møllen, får du besparelser.

Danmark er et foregangsland inden for vind, og vores vindmølleparker er typisk moderne og effektive, fortæller René Balle. Det store markedspotentiale ligger i Kina og USA, hvor tusindevis af ældre møller præger landskabet.

Del

Journalist

Kasper Boye

Andre artikler