Weekly News

Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi. MILJØ

Energien står til søs

Danske virksomheder er verdensførende i at høste havets energiressourcer. Det kan blive et guldæg for Danmark i fremtiden, når verden i stigende grad ser mod havet for at sikre strøm i stikkontakten. Men det kræver fokus at fastholde vores position.

Danmark skabte overskrifter, da vi for 25 år siden indviede verdens første havvindmøllepark.

Med mere end 7000 kilometer kyst og hundredevis af øer har vi i Danmark et særligt forhold til havet. Danske handelsskibe binder verdensøkonomien sammen og bidrager med milliarder til samfundet. Samtidig er vi gode til at udnytte havets energiressourcer. Halvfjerdsernes oliekriser lagde kimen til udvindingen af olie og gas i Nordsøen, der i næsten 20 år betød at Danmark som et af de eneste lande i Europa kunne eksportere mere energi end vi importerede. 

Selvom Nordsøens undergrund stadig rummer rigdomme vi skal udnytte, må vi i fremtiden skifte fokus opad og udad, hvis havets energi fortsat skal være en grundpille i samfundsøkonomien. 

Danmark skabte overskrifter, da vi for 25 år siden indviede verdens første havvindmøllepark. Siden er møllerne blevet større og vi er blevet bedre til at installere og drive dem omkostningseffektivt. Men Danmark er stadig verdensførende. Eksempelvis er det Vestas, der producerer de største havvindmøller. DONG Energy holder rekorden for flest installerede vindmøller til søs og virksomheder som A2SEA, Bladt Industries, Siemens og LM Wind Power beskæftiger tusindvis i produktionen af havvindmøller.

I hele værdikæden er danske virksomheder mærkbart tilstede. Det skal vi være stolte af, og det skal vi passe på. I fremtiden kan Nordsøen blive Europas grønne kraftværk, når blandt andet briter, tyskere, hollændere og nordmænd følger Danmarks eksempel og sikrer en endnu større del af deres energiforsyning til søs – og det kan dryppe guld på det danske erhvervsliv. 

Derfor må Danmark arbejde for bedst mulige vilkår for havvind i Europa. Vi har behov for regionalt samarbejde om fælles standarder og koordination af projekter rundt om Nordsøen. Samtidig skal vi koble infrastrukturen sammen med søkabler, så energien kan flyde frit derhen hvor der er behov. 

Og ligesom fokus skifter fra olie og gas til vind i Nordsøen, sådan skal vi blive bedre til at udskifte olie og gas med den stadigt grønnere strøm – til at drive vores biler og til at varme vores boliger op. Sådan kan vi få størst værdi ud af vores satsning i vedvarende energi til lands og vands, og sådan kan energiindustrien fortsat bidrage med milliarder af eksportkroner og tusindvis af jobs i hele Danmark, når verdens største økonomier følger Danmarks ambitiøse grønne omstilling af energisystemet.

Del

Journalist

Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi

Andre artikler