Weekly News

Centerchef Thomas Lundgaard, Teknologisk Institut. MILJØ

DNA-metode sparer mio. i offshore

Metaller i et aggressivt miljø som for eksempel Nordsøen nedbrydes meget hurtigt. Dels er det udsat for vand, og dels ødelægger skadelige, sulfiddannende bakterier metallet. For olie- og gasindustrien betyder det store udgifter hver gang, et vitalt rør skal erstattes. En udskiftning af en pipeline på en olieboreplatform kan let løbe op i flere hundrede millioner kroner.

Der er med andre ord mange penge at spare, hvis man kan sætte ind over for nedbrydningen, før den sker. Og det er netop, hvad Teknologisk Institut sammen med Maersk Oil i de seneste 10 år har arbejdet på at kunne. Resultatet er udvikling af DNA-baserede metoder til hurtig og præcis måling af skadelige bakterier i offshore olieproduktionen.

– Det nye er, at vi nu kan håndtere denne trussel på en helt ny måde. Vi tilbyder nu et koncept over for virksomhederne, hvor vi foretager prøver, analyserer data og på den baggrund giver overblik over, hvor der er risiko i systemet. DNA-metoderne giver os meget præcise data således, at vi kan forudse, hvor problemerne vil opstå, vi kan klassificere tilstanden, og desuden yder vi rådgivning i forhold til den rigtige forebyggelse, fortæller centerchef Thomas Lundgaard, Teknologisk Institut.

Del

Journalist

Anne-Mette Klausen

Andre artikler