Weekly News

Det gælder om at gå forrest

En ambitiøs CSR-strategi ligger bag Linaks millioninvestering i solcelleanlæg. For virksomhedens stifter og CEO, Bent Jensen, handler det om at gå foran, for i fremtiden kommer bæredygtig energi til at spille en endnu større rolle end i dag, hvis verdens klimaudfordringer skal håndteres.

Det er ikke need-to-have, men det giver en god fornemmelse at gøre noget godt for miljøet.

I dag dækkes næsten 17 procent af Linaks hovedkvarters elforbrug af solenergi fra sit eget solcelleanlæg. Lidt af en bedrift for en fabrik og administration med 1.150 ansatte. Bent Jensen, der overtog virksomheden tilbage i 1976 og i dag er adm. direktør, har været drivkraften for udbygningen af solcelleanlægget. Når man ser kynisk økonomisk på sagen har investeringen i solenergi ikke været strengt nødvendig for Linak, men målet er at gøre Linak CO2-neutral.

– Der skal noget vilje til. Der er længere tilbagebetalingstid på denne investering end hvad vi normalt bryder os om. Men dette er en af de investeringer, jeg er rigtig glad for, siger Bent Jensen om solcelleprojektet og tilføjer:

– Det er ikke need-to-have, men det giver en god fornemmelse at gøre noget godt for miljøet.

Ifølge Bent Jensen begyndte overvejelserne om det første solcelleprojekt allerede at tage form omkring 2008. Her indledtes en række projekter om hvilke løsninger, der bedst kunne reducere virksomhedens CO2-udledning. Både vindenergi, sol og tilslutning til et grønt fjernvarmeanlæg var på tale. Forsøg med opsætningen af en vindmølle strandede dog. Dels på grund af vindmøllens højde og naboklagerne, og dels på grund af, at den valgte model blev taget ud af produktion. Dermed viste det sig, at solcellerne var lettest at arbejde videre med, og den første solcellepark blev etableret i 2011.

– De første solcellepaneler var bevægelige. De er 20 procent mere effektive, når de kan følge solen, og vi benyttede samtidig muligheden til også at teste vores aktuatorer på en solenergiløsning. Bevægelige solpaneler er dog alt for dyre til at fungere optimalt i det klima, vi har i Danmark, fortæller Bent Jensen.

De næste projekter omfattede derfor solpaneler på virksomhedens tage og arealerne på og omkring hovedkvarteret i Guderup. Og i dag producerer Linak således næsten en mio. kWh årligt fra de mere end 7.000 m2 solpaneler.

Linaks CSR-strategi er ambitiøs når det gælder miljø, og virksomheden forpligter sig til løbende at reducere udledningen af CO2. Det indebærer udover at benytte vedvarende energi også energioptimering af belysning, ventilation osv.

– Vi har skiftet kompressorer og ventilationsanlæg, og er gået næsten helt over til LED-lys. Derudover har vi investeret i varmegenvinding og nyt gasfyr. Nogle ting tjener sig ret hurtigt ind igen, fortæller Bent Jensen. Solcelleprojektet handler for Bent Jensen imidlertid også om at gøre en forskel og om at gå foran både globalt og lokalt. Linak deltager derfor bl.a. i ProjectZero, et privat-offentligt partnerskab, der er etableret i 2007 med det mål at realisere Sønderborg Kommunes vision om at gøre Sønderborg-området CO2-neutralt inden 2029.

– Der er nogen, der er nødt til at gå foran, og jeg vil gerne vise, at det kan lade sig gøre. Uden for vores fabrik i Guderup har vi sat et skilt op, der viser hvor mange kWh vi har produceret med vores solcelleparker, så kan folk se, at vi gør noget, når de kører forbi, afslutter han. 

Del

Journalist

Frank Motzkus

Andre artikler