Weekly News

Danske byrum skal til udlandet

Innovations- og væksthub BLOXHUB hjælper danske virksomheder til at producere og eksportere fremtidens løsninger inden for arkitektur, byggeri, byudvikling og design.

Ved at bygge bro mellem arkitektur, design, byggeri og digitalisering kan vi vende udfordringer ved massiv global urbanisering til muligheder.

Den lille danske virksomhed Dalux trak overskrifter i både engelske og amerikanske aviser med deres elektroniske værktøj, som giver byggesagkyndige mulighed for via en app at se byggepladsen i augmented reality. Det gør det let for folk på byggepladsen at visualisere, hvordan byggeriet kommer til at se ud. Et kig på skærmen, og den planlagte elevatorskakt toner frem, og vandrørene under den bliver synlig. App’en er i dag en af de mest downloadede i byggebranchen og giver adgang til en teknologi, som før kun var forbeholdt de helt store spillere på markedet.

Dalux er blot et eksempel på, at de danske virksomheder har idéer og viden, hvilket alle de innovative tiltag i nye bæredygtige bydele og Smart Cities er levende eksempler på. Den viden er udlandet i høj grad interesseret i, men især mange af de mindre virksomheder har brug for et skub og de rette kontakter til at komme ud over grænserne.

Dalux’ vej til de udenlandske aviser begyndte netop hos BLOXHUB, der meget symbolsk lige er blevet nabo til Dansk Arkitektur Center og Dansk Design Center placeret mellem Langebro og den Sorte Diamant i København i den nye BLOX-bygning. BLOXHUB skal bygge bro mellem arkitektur, design, byggeri og digitalisering og styrke samarbejdet mellem aktørerne, der arbejder med byrum og bæredygtighed. Målet er at udvikle viden, eksportere løsninger til udlandet, men også at nå FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling om at gøre byer og bebyggelser inkluderende, sikre, modstandsdygtige og bæredygtige.

– Ved at bygge bro mellem arkitektur, design, byggeri og digitalisering kan vi vende udfordringer ved massiv global urbanisering til muligheder. Sammen kan vi arbejde for, at danske virksomheder inden for byudvikling kan gøre byer til kraftcentre for økonomisk vækst og udvikling, men også steder, hvor mennesker gerne vil bo og leve, forklarer Torben Klitgaard, direktør i BLOXHUB.

Dalux er blot en af de omkring 160 virksomheder, der nu har meldt sig ind i BLOXHUB. Gennem deres medlemskab har de været igennem et såkaldt matchforløb, hvor de over to fulde dage bliver sat sammen med relevante forretningspartnere. Det var det forløb, der gjorde det muligt for dem at videreudvikle deres app og få den ud over de danske grænser.

– Match-forløbet er skræddersyet til at løse problemstillinger inden for byudvikling. Vi tager en overordnet udfordring – det kan f.eks. være, hvordan vi terrorsikrer vores byer, og så sætter vi et hold, som vi udvælger meget nøje. Den håndholdte matchmaking mellem aktører er enormt vigtig for at kunne nå i mål med en god løsning, forklarer Torben Klitgaard.

BLOXHUB vil også gerne være med til at fremme digitaliseringen hos de danske virksomheder. Især små og mellemstore virksomheder tøver med at tage teknologien til sig, og derfor har BLOXHUB oprettet en stribe laboratorier, hvor man kan gøre brug af nogle af de nye teknologier. Eksempelvis et VR Studio – en Virtual Reality-biograf, hvor man kan tage sine kunder med ud og gå en tur i en 3D-model af et byggeri, en plads eller andet.

– Det er enormt vigtigt, at vi sørger for at udbrede de teknologiske værktøjer, der allerede findes, til de små og mellemstore virksomheder. Hvis alle aktører kommer med ombord, så sparer vi ikke bare penge og byggemateriel i processen – vi skaber også bedre løsninger og dermed byer, som er bedre at leve i, forklarer Torben Klitgaard. 

Fakta

Den 4., 5. og 6. maj åbner BLOX-bygningen, som huser BLOXHUB. Her bor flere af BLOXHUB’s i alt 160 medlemsvirksomheder, f.eks. Dansk Design Center, Dansk Arkitekturcenter, C40, M.T. Højgaard, WSP med mere. Du kan komme med til åbningsfesten den 6. maj. Se mere her på www.blox.dk/bygningen/åbning

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler