Weekly News

Bæredygtigt byggeri starter ved planlægningen

Fremtidens byggeri er bæredygtigt, og derfor efterspørger stadig flere virksomheder rådgivning, lyder det fra de rådgivende ingeniører i OBH-Gruppen.

Det er bedre for miljøet samtidig med, at du skaber bedre rammer for dine medarbejdere.

Der er store gevinster at hente ved at tænke i bæredygtighed og materialeanvendelse allerede inden, at et byggeprojekt sættes i gang. Derfor søger stadig flere virksomheder rådgivning i at sikre et bæredygtigt byggeri, siger Carsten Gregersen, direktør i rådgivningsvirksomheden OBH-Gruppen.
– Vi oplever generelt en større efterspørgsel på bæredygtighed – både i forhold til materialevalg og i forhold til valget af de rigtige byggeprocesser. Det er noget, som stadig flere tænker i – og som virksom­hederne har fundet ud af, at der er stor værdi forbundet med, siger Carsten Gregersen.
Han forklarer, at udviklingen er hjulpet på vej af, at der er kommet en række certificeringer, der knytter sig til bæredygtigt byggeri. Men mange virksomheder har også formuleret en CSR-politik, hvor de pålægger sig selv at have en klar og ansvarsbevidst miljøprofil.
– Og det gælder også i selve byggeriet, hvor man via sin bygning vil sende et signal til kunderne om, at man opfører sig ordentligt – også på miljøområdet. Hvor den slags tænkning og fokus på bæredygtighed tidligere var forbundet med filantropi og god vilje, er det nu blevet til noget normalt, siger Carsten Gregersen.

OBH-Gruppen har siden 1965 rådgivet danske virksomheder og privatpersoner i alle aspekter af byggeprocessen. Den rådgivende ingeniørvirksomhed med base i Odense har bl.a. specialiseret sig i bæredygtigt og energirigtig byggeri – herunder valget af materialer og teknologier og tiltag, der er økonomisk fordelagtige for en virksomhed. Carsten Gregersen forklarer, at det giver god mening at tænke bære­dygtighed ind allerede i begyndelsen af processen.
– Det er en god investering. Selvom det måske koster fem, ti eller 15 procent mere i anlægsfasen, så ender det i plus, når du ser hen over en typisk ejendoms levetid. Det er penge, du sparer på energiforbrug, bygningsdrift og vedligehold, fordi det er tænkt ind fra starten, og det er en højere værdisætning af ejendommen, fordi du måske kan opnå en bedre certificering, siger han og tilføjer, at der også ofte følger et bedre indeklima – og dermed et bedre arbejdsmiljø – med:
– Meget af det her handler om at skabe en bedre bygning. Og du får simpelthen en bygning, som på mange parametre er af en højere kvalitet, end det ellers ville have været tilfældet. Det er både i forhold til bygningsorienteringen, komforten, dagslystilgangen og det generelle indeklima – det bliver simpelthen et rarere og mere befordrende miljø at være i.

Carsten Gregersen understreger, at det ikke behøver at være svært at begive sig ud i bæredygtigt byggeri – hvad enten det handler om nybyggeri, ombygning eller renovering. Med den rigtige rådgivning kan man uden de store kvaler få skabt den bygning, der lever op til de specifikke ønsker og krav, man måtte have.
Derfor er han også glad for, at stadig flere virksomheder gør brug af det.
– Rent økonomisk er der ikke noget argument for at lade være. Og det er bedre for miljøet samtidig med, at du skaber bedre rammer for dine medarbejdere. Så det er noget, alle vinder på, siger Carsten Gregersen, som tror, at den nuværende udvikling fortsætter:
– Det er især inden for de seneste to-tre år, at vi har set en stigende interesse i det her. Og der er ingen grund til at tro, at den bliver mindre i fremtiden.

Fakta

OBH-Gruppen er en landsdækkende rådgivende ingeniørvirksomhed med base i Odense. Virksomheden tilbyder rådgivning inden for alle aspekter af byggeri, herunder projektering, tilsyn og bygherrerådgivning i forbindelse med byggeri og renovering. OBH-Gruppen har også speciale i bæredygtigt og energirigtigt byggeri.

Del

Journalist

Paul Sauer

Andre artikler