Weekly News

Upcycled House, arkitekt Lendager Group. BY OG BYGGERI

Bæredygtige byggerier

Lavere CO2-aftryk, genanvendelige materialer og miljørigtige profiler er noget af det, danske arkitekter i stigende grad fokuserer på.

Bæredygtighed handler om at skabe mere værdi med færre ressourcer, og her er arkitektens indsats helt afgørende for kvaliteten af byggeriet.

Danske arkitekter er godt med, når det kommer til bæredygtighed. Det forklarer Peter Andreas Sattrup, chefkonsulent for bæredygtighed i Danske Arkitektvirksomheder.
– Vi er temmelig langt fremme, og generelt går det enormt godt for dansk arkitektur – særligt på eksportområdet, hvor eksporten er fordoblet på bare fire år. Det handler selvfølgelig ikke kun om bæredygtighed, men også om, at vi er gode til at skabe attraktive byggerier og bymiljøer med fokus på livskvalitet og funktionalitet, siger han.

Generelt er der i disse år stor fokus på bæredygtighed. F.eks. har Lendager Arkitekter designet enfamiliehuset ”Upcycle House”, der – ved at benytte sig af upcyclede materialer og udnytte restmaterialer – udleder 86 procent mindre CO2 i opførselsfasen end et referencehus af samme størrelse.
Danmarkshusene i Rødovre har en gennemsnitlig husleje på 22 procent under et tilsvarende alment boligbyggeri, fordi Tegnestuen Vandkunsten allerede i tegne­fasen fokuserede på brugerdrevet vedligehold, energioptimering og præfabrikerede byggekomponenter i høj kvalitet.
Og mange arkitekter arbejder i dag med at udarbejde miljøprofiler, allerede mens de tegner, forklarer Peter Andreas Sattrup.
– Det er helt afgørende, at man tænker langsigtet, når man bygger, fordi et hus gerne skal stå i mere end 50 år. Derfor skal det være tilpasningsdygtigt og holdbart undervejs. Det kræver en dygtig arkitekt at bygge bæredygtigt, og det er nødvendigt at bruge lidt mere tid i designprocessen for at sikre den højere kvalitet, som skal til, siger han og tilføjer, at de ekstra penge ofte er godt givet ud:
– Designprocessen er kun en lillebitte del af et færdigt byggeri. Designprocessen koster en tiendedel af, hvad det koster at bygge huset, men driften af bygningen de næste 30 år koster måske 20-30 gange så meget – og så er der endda ikke taget højde for den positive værdi af de aktiviteter som bygningen huser. Hvis du så kan lave et bedre design, som gør, at folk er mere produktive, lærer mere, har færre sygedage og har det bedre – samtidig med, at du har et hus, der er energieffektivt, og som holder driftsomkostningerne nede – så er de penge altså godt givet ud.

Bæredygtighed handler ikke kun om materialevalg og CO2-aftryk. Det handler også om at skabe et sundt miljø med en god social funktionalitet. Og her excellerer danske arkitekter ifølge Peter Andreas Sattrup. Ifølge ham er bæredygtighed et af de parametre, som danske arkitekter fremover skal profilere sig på.
– Bæredygtighed handler om at skabe mere værdi med færre ressourcer. Og her er arkitekters indledende arbejde med bygherrer, brugere og andre aktører i byggeriet helt afgørende, for det er her de mest vidtrækkende beslutninger træffes, og huset skal stå i lang tid. 

Fakta

Danske Arkitektvirksomheder er en branche- og erhvervsorganisation for private rådgivende arkitektvirksomheder. Organisationen har omkring 650 medlemsvirksomheder og arbejder for at sikre bæredygtighed, miljø, CSR, tilgængelighed og et godt arbejdsmiljø.

Del

Journalist

Paul Sauer

Andre artikler